UX-research, UX-design & UI-design

Niki van Koningsbruggen — 18 Juni 2021
3m
scoop

Leuk al die termen, maar wat betekenen ze? UX is een afkorting van user experience en UI van user interface. Ze worden vaak door elkaar gehaald, wat voor verwarring kan zorgen bij klanten. Om dit te voorkomen legt Niki van Koningsbruggen, UX researcher, de verschillen in deze blog aan je uit.

Wat is UX-research?

User Experience Research is eigenlijk een duur woord voor ‘gebruikersonderzoek’, maar omdat dit waarschijnlijk niet sexy genoeg klinkt heeft men er een Engelse term van gemaakt. Gebruikersonderzoek is precies wat je ervan verwacht dat het is: onderzoek omtrent alles wat met de gebruiker te maken heeft. De focus ligt op het definiëren van de ervaring, de taken, de behoeften en de pijnpunten van verschillende gebruikersgroepen van een product of dienst. Om achter deze informatie te komen gebruiken UX-researchers verschillende methoden, zowel kwalitatief als kwantitatief. Denk aan interviews, enquêtes en focusgroepen. De bevindingen hieruit worden gedocumenteerd en gevisualiseerd, in de vorm van bijvoorbeeld gebruikersprofielen (ook wel ‘persona’s’), customer journeys of service blueprints. Deze documenten laten ziet waar kansen voor verbetering liggen.

Kansen gevonden? Top! Aan de slag met UX-design.

Wat is UX-design?

Een user experience designer richt zich op het ontwerpen van de optimale gebruikerservaring van apps, websites of fysieke producten en vertaalt de bevindingen uit het onderzoek naar een ontwerp. Dit ontwerp wordt vormgegeven in ‘wireframes’: schematische schetsen gefocust op functionaliteit en structuur. Deze schetsen worden getest bij gebruikers om te zorgen dat ze aansluiten bij zijn of haar wensen.

Een user experience designer is te vergelijken met een architect. Hij bepaalt waar de badkamer komt en wat de logische plaats is voor de lichtknoppen. Vervolgens bepaalt de user interface designer – die je kunt vergelijken met een interieurontwerper – de look en feel van de badkamer en welke kleur de lichtknoppen hebben.

Wat is UI-design?

De user interface designer focust zich dus op look en feel van een digitaal ontwerp, waaronder de uitstraling, presentatie, leesbaarheid, kleuren, interactie en animatie. Een goede interface prikkelt de bezoeker, houdt de aandacht vast en nodigt uit tot actie. Het is immers vaak het eerste wat hij of zij zal zien. En een goede eerste indruk blijft natuurlijk hangen.  

Als bedrijf hoop je voor je klanten natuurlijk een goede gebruikerservaring te ontwikkelen. Om dit te kunnen realiseren is een goed doordachte UX/UI van groot belang. Bij Ice Cream Media hebben wij UX-researchers, UX-designers en UI-designers in huis die gebruikerservaringen onderzoeken en herontwerpen, die gericht zijn op jouw bedrijfsdoelen. De disciplines werken nauw samen om het beste eindresultaat te behalen. Wil je meer weten of zien welk werk we maakten? Bekijk dan onze cases.

Heb je vragen?

Stel ze aan Milan, onze UX designer

Trek in meer blogs?