Een verhaal zo oud als de tijd
Verhalen worden al eeuwenlang verteld om de wereld om ons heen te begrijpen. Kijk maar naar grotschilderingen, de Bijbel, stukken van Shakespeare en moderne blockbusters. Storytelling verbindt, inspireert en het is een vorm van communicatie. Het is bepalend voor de manier waarop culturen en religies worden gevormd en ze helpen ons om te begrijpen wie we zijn. Maar hoe komt het dat verhalen dit vermogen hebben? Dat komt door de krachtige emoties die verhalen kunnen oproepen, die ons aanzetten tot acties die we anders misschien niet hadden ondernomen.
Een verhaal heeft onder andere invloed op hoe we onszelf zien en met welke merken we ons willen associëren. Met storytelling maken we contact met de lezer of kijker, maar het doet meer dan alleen een band met je doelgroep creëren. Het draagt ook bij aan de merkbekendheid en het merkvertrouwen, wat ertoe kan leiden dat consumenten loyaal blijven aan de producten of diensten die een merk aanbiedt. Klinkt geweldig, en het geeft antwoord op de vraag waarom storytelling zo belangrijk is voor jouw bedrijf, maar een goed verhaal in elkaar zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet je beginnen met de storytelling van je eigen organisatie?
Storytelling is het helemaal
Als je het goed doet is storytelling onderdeel van alle vormen van communicatie van je bedrijf. Zowel intern als extern. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat je dingen beter onthoudt wanneer ze in verhaalvorm worden verteld, en als merk wil je natuurlijk niets liever dan dat je doelgroep jouw boodschap niet vergeet.
Losstaande informatie, zelfs wanneer deze overtuigend is zoals statistieken en cijfers, is over het algemeen moeilijk te onthouden. In vergelijking daarmee hebben verhalen een grotere kans van slagen als het gaat om het overtuigen of beïnvloeden van je doelgroep. Neem bijvoorbeeld een kerstreclame op de televisie of een grote campagne OOH. De meeste mensen herinneren zich misschien niet altijd precies wat ze gezien hebben, maar wel de gevoelens die het opriep en de boodschap die de afzender probeerde over te brengen. Daarom zou je merkverhaal dus deel uit moeten maken van alle vormen van communicatie. Maar hoe zorg je ervoor dat de doelgroep jouw verhaal onthoudt?
De Grote Vijf
Kennis is macht en bij storytelling is dat zeker waar. Hoewel er veel verschillende technieken en strategieën zijn, zijn er vijf regels die essentieel zijn om je doelgroep te bereiken. Door deze regels te volgen kun je de vijf belangrijkste waarom’s beantwoorden, die de basis vormen van elk merkverhaal.
- Ken je publiek - Als je goed begrijpt aan wie je je verhaal vertelt, weet je hoe jouw merk, product of dienst daadwerkelijk een oplossing kan bieden voor de problemen die je doelgroep kan ervaren. Het geeft antwoord op de vraag waarom je doelgroep geïnteresseerd zou zijn in jouw product of dienst. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je weet op welke manier je publiek informatie (het liefst) consumeert. De makkelijkste manier om je doelgroep in kaart te brengen is door buyer personas te ontwikkelen.
- Ken je merk - De meeste organisaties hebben moeite om de inhoud van hun eigen verhaal te bepalen en focussen zich daarom vooral op de producten en diensten die ze aanbieden. De veilige weg. Wat je aanbiedt is natuurlijk een deel van je merkverhaal, maar het verklaart niet wie je bent. Maar hoe doe je dat dan, bepalen wie je bent of wil zijn? De eenvoudigste manier is om jezelf een heleboel vragen te stellen. Hoe dat in z’n werk gaat, lees je hier. Wanneer je weet wie je bent en waar je voor staat, heb je de vraag ‘waarom doe je wat je doet?’ beantwoord.
- Weet hoe je jezelf positioneert in de markt - Een goed verhaal helpt jouw merk positioneren in de markt. Je positioneert jezelf door te weten wie je bent, wie je doelgroep is, wie je concurrenten zijn en hoe je ze van hen onderscheidt. Deze regel helpt je te begrijpen en onder woorden te brengen waarom jouw merk uniek is en waarom je doelgroep ervoor zou moeten kiezen.
- Ken je hoofdpersoon - Zoals in elk verhaal heeft ook het verhaal van jouw merk een hoofdpersoon nodig. Een held of een schurk, bijvoorbeeld. Je doelgroep moet weten waarom jouw oplossing voor hen werkt. Dit kun je gemakkelijk realiseren door je doelgroep in contact te brengen met mensen die al blij zijn met de producten of diensten. Bij Ice Cream Media doen we dit door onze klanten over hun ervaringen te laten vertellen. Deze delen we in de vorm van cases of testimonials. Zo uiten we niet alleen hoe trots we zijn op onze helden, maar helpen we ons publiek ook beter begrijpen hoe we hen zouden kunnen helpen.
- Weet waar en hoe je jouw verhaal kunt delen - Na het volgen van alle eerdergenoemde regels, ben je bijna klaar om je verhaal te delen. Toch kan het nog steeds moeilijk zijn om de doelgroep te bereiken als je niet weet waarom, waar en hoe je je verhaal moet delen. Maar als je de vorige regels hebt gevolgd en de antwoorden op de vorige waarom’s hebt opgeschreven heb je het antwoord op deze vragen al.
Samengevat
Je weet precies waar en hoe je doelgroep informatie consumeert als je regel één hebt gevolgd. Dit betekent dat je al weet of je doelgroep bijvoorbeeld LinkedIn boven Instagram verkiest of video’s boven tekst. Regel twee heeft je geholpen bij het opstellen van je missie en visie: je weet waar je heen wil en welke doelen je in de toekomst wil bereiken. Je kunt nu duidelijk communiceren wat het doel van het bedrijf is en waar het voor staat. Als je regel nummer drie hebt gevolgd heb je de exacte redenen opgeschreven die jouw merk uniek maken. Je weet waar je merk voor staat en hoe je wilt dat anderen je merk zien en dit helpt je om te communiceren. Dit onderscheidt jou van je concurrentie en is de reden dat consumenten voor jouw merk zouden moeten kiezen. Tenslotte heeft regel vier geholpen om te bepalen waarom jouw unieke oplossing werkt voor je doelgroep. Met andere woorden: je hebt je unique selling points bepaald.
Het enige wat er nu nog moet gebeuren is jouw verhaal delen met je doelgroep. Dit kun je via verschillende kanalen met verschillende strategieën doen. Denk bijvoorbeeld aan je sales en marketing, en vergeet social media niet. Zorg ervoor dat alles wat je naar buiten brengt een deel is van wie je bent. Wees dus authentiek. Je helpt je doelgroep zo om hun eigen verhaal te vertellen, waarbij misschien wel blijkt dat jij hun held bent.
Dus, waarom zijn we zo loyaal aan bepaalde merken of producten? Dat is omdat hun merkverhaal ons aanspreekt. Ze weten ons niet alleen te vinden en te raken, mar hebben ook een missie en visie waar we achter staan, om geven of zo trots op zijn dat we erbij willen aansluiten. Bovendien is elk merk en elk product uniek. Ieder heeft een kwaliteit waardoor we het verkiezen boven dat van de concurrentie, zoals een eenvoudige gebruikersinterface of een duurzaamheidsbeleid.
Ben je er niet zeker van of je je publiek wel boeit met jouw verhaal? Een van de manieren die ik toepas is door een verhaal te schrijven waarin mijn publiek zich kan herkennen. Dit doe ik door bijvoorbeeld te beginnen met een voorbeeld of probleem dat vertrouwd is. Zo creëer ik de eerste connectie. Het is een bekende strategie, en als je nu nog steeds aan het lezen bent weten we allebei dat het werkt. Heb je hulp nodig bij het vertellen van jouw verhaal? Neem dan gerust contact met ons op. We duiken er graag in en maken van jouw organisatie onze volgende held.