Wat is Search Engine Advertising?
Kort gezegd zijn er twee soorten manieren om zichtbaar te zijn in Google: betaald en onbetaald. Search Engine Advertising, betaald adverteren, is het adverteren binnen de online zoekmachines. Dat kan via Bing of Yahoo, maar gebeurt eigenlijk vooral via Google. Het spreekt voor zich dat deze zoekmachine een van de meest gebruikte kanalen is om je doelgroep te gebruiken via advertenties.
Bij Search Engine Optimization, onbetaald adverteren, zorg je ervoor dat jouw bedrijf op een organische manier gevonden wordt in Google, door bijvoorbeeld zoekwoorden in je tekst te implementeren. Mijn collega Emma schreef er eerder een blog over, waarin zij zeven SEO-tips voor beginners deelt.
Waarom zou je het gebruiken?
Het doel kan per bedrijf verschillen, maar over het algemeen wil je snel resultaat behalen als je van plan bent om SEA in te zetten. Er zijn verschillende redenen om SEA te gebruiken:
- In korte tijd hoog in de zoekresultaten in Google staan.
- Naamsbekendheid genereren door zichtbaarheid te creëren.
- In korte tijd meer verkeer naar je website genereren.
- In korte tijd meer conversies op je website krijgen.
Hoe werkt het?
SEA gaat veel verder dan simpelweg een advertentie opzetten. Voordat je dit gaat doen, moet je namelijk goed kijken naar het doel van de advertentie, de customer journey, de gebruiksvriendelijkheid van je website, je budget en de boodschap die je wil overbrengen. Met andere woorden, de hele strategie van de campagne. Er moet een plan achter je idee zitten anders gooi je geld weg en dat is zonde. Eenmaal alles op orde, dan kan je beginnen met het daadwerkelijk opzetten van je advertenties. Dit werkt zo:
- Bepaal welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw advertentie. Dit kan je doen aan de hand van een kort zoekwoordenonderzoek in Google Ads. Hier zie je het zoekvolume van het woord en de geschatte kosten per klik. Zo kan je inschatten hoeveel iedere klik gaat kosten.
- Cluster de zoekwoorden per onderwerp. Als je eenmaal een groep zoekwoorden hebt gevonden kun je ze clusteren op basis van onderwerp. Op deze manier kan je vervolgens iedere advertentie indelen. Zorg ervoor dat je niet dezelfde zoekwoorden voor verschillende campagnes gebruikt. Dit werkt tegenstrijdig voor Google, waardoor de kans kleiner wordt dat jouw advertentie wordt getoond.
- Bepaal het totale budget. Het mooie aan Google Ads is dat je je budget zelf kan bepalen. Per campagne vul je een apart dagbudget in, waardoor je nooit te veel uitgeeft.
- Richt je doelgroep en instellingen in. In Google Ads kan je gericht targeten. Bijvoorbeeld door een doelgroep en locatie in te stellen. Handig als je een specifieke doelgroep hebt in een lokaal gebied. Je kan bovendien ook bepalen hoelang je de advertentie wil laten draaien en wat de biedstrategie moet zijn. Je biedstrategie is de strategie die je wilt dat Google uitvoert. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat Google zoveel mogelijk klikken moet genereren, of dat je zoveel mogelijk conversies wilt realiseren.
- Maak extensies. Dit wordt soms nog wel eens vergeten, maar het is zeker niet minder belangrijk. Naast de advertentie zelf heb je de mogelijkheid om extensies toe te voegen. Dit kunnen bijvoorbeeld telefoonnummers zijn, extra pagina’s die je zichtbaar wil hebben of USP’s die je wil uitlichten.
- Zet je advertentie live. Dan zit er nog een ding op en dat is het live zetten van je advertentie. Houd er rekening mee dat Google moet ‘leren’. De resultaten zijn na een dag dan ook nog niet representatief. Laat de advertenties even draaien en geef Google de tijd om met meer data te komen. Hierna kan je de advertenties optimaliseren.
Is SEA nuttig voor jouw bedrijf?
Ik ben van mening SEA zeker van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw bedrijf. Echter, zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten voordat je hieraan begint.
Allereerst heeft het inzetten van Google-advertenties geen zin als jouw website niet op orde is. Stel: je zet een advertentie op die bezoekers naar een website leidt waarop het niet duidelijk is waar de bezoeker een aankoop kan doen, of sterker nog, waar het niet duidelijk is wat er wordt aangeboden. Zorg er eerst voor dat je website conversie– en gebruiksvriendelijk is voordat je geld uitgeeft aan advertenties.
Daarnaast is het belangrijk om een afweging te maken tussen de strategie en de kosten. Als je met je bedrijf in een branche zit waar de zoekwoorden erg duur uitvallen en je beschikt over een beperkt budget, dan zal de kans klein zijn dat je boven je concurrenten uitkomt. Misschien kan je dan beter kijken naar andere advertentievormen. Maar, wellicht past adverteren wel helemaal niet binnen jouw strategie. Dat kan natuurlijk ook.
Bovenstaande wil overigens niet zeggen dat SEA helemaal niet geschikt is. In tegenstelling zelfs. Voor veel bedrijven kan Google Ads veel opleveren. Natuurlijk kost het geld en is het een investering, maar als je een goede strategie hebt, dan kan je ervoor zorgen dat jouw bedrijf meer naamsbekendheid genereert en je uiteindelijk een stijging in de inkomsten ziet.
Ben je geïnteresseerd om SEA in te zetten voor jouw bedrijf, maar weet je niet zeker of dit bij je bedrijf past? Neem dan gerust even contact met ons op. We kijken samen welke strategie het beste bij jou past!