Merkidentiteit op social media: waarom is het zo belangrijk en hoe ontwikkel je het?

Paris Jonathan - 24 juni 2022
5min
scoop

In de huidige markt van concurrerende bedrijven is het opzetten van een sterke en consistente merkidentiteit op social media een grote factor voor succes. Maar wat is dat eigenlijk precies, waarom is het zo belangrijk, en hoe ontwikkel je dat als bedrijf? Ik leg het je uit.

De power van social media

Bij merkidentiteit op social media draait om het visueel en tekstueel vertalen van de waarden, ideeën en persoonlijkheid van je merk. Deze vertaling kan beïnvloeden hoe mensen je merk identificeren en ervoor zorgen dat ze zich meer betrokken voelen bij je bedrijf. Een grote aanwezigheid van je merkidentiteit op social media kan het bedrijf niet alleen ondersteunen, maar ook versterken. Hier zijn drie belangrijke redenen voor:

  1. Een eerste indruk maak je maar één keer. Hoe jij jezelf presenteert op social media, kan net de go of no-go zijn voor de consument.  
  1. Persoonlijke visuele en tekstuele content kan ervoor zorgen dat mensen zich kunnen identificeren met jouw merk en de betrokkenheid vergroten. Daardoor wordt de kans groter dat mensen jouw content delen of aanraden aan anderen. Ook kan dit gevoel van verbondenheid leiden tot een verhoogde klantenloyaliteit en hierdoor een toename in omzet.
  1. Relatief weinig geld, maar een groot bereik. Op social media kan je goedkoop targetten op bepaalde doelgroepen, waarbij je de resultaten overzichtelijk kunt bijhouden. Naar aanleiding hiervan kan je jouw campagne of strategie aanpassen. Voor een laag tarief vergroot je dus de kans dat je je doelgroep bereikt, best kostenefficiënt!

Ready, set, action!

We weten nu waarom de merkidentiteit van jouw bedrijf op social media belangrijk is. Maar hoe creëer je die? Ik geef je 5 tips.  

1. Begin bij de fundering

Wie ben je als merk? Kijk nog eens naar het doel, de kernwaarden en de missie van het bedrijf en probeer deze te vertalen in visuele en tekstuele vormen. Door te werken vanuit je doelen en waarden, creëer je betekenis achter je content en kan je de betrokkenheid bij je doelgroep verhogen.

2. Kruip in de huid van je doelgroep

Het is belangrijk om je doelgroep goed te kennen. Je wil namelijk dat je tone of voice en visuele identiteit hierop aansluiten. Onderzoek wie ze zijn, hoe oud ze zijn, wat ze leuk vinden en op welke sociale media ze zitten. Als je doelgroep regelmatig LinkedIn gebruikt, kun je misschien beter tekstuele content ontwikkelen, terwijl je op Instagram je verhaal beter kunt vertellen via afbeeldingen of video's. Het hangt ervan af wie je publiek is en hoe je hen wilt bereiken. Je weet dus pas hoe je de doelgroep kunt bereiken als je goed onderzoek naar hen gedaan hebt.

3. Houd regelmaat

Aanwezigheid en zichtbaarheid op social media zijn belangrijk bij het bouwen van een sterk merk. Als een bedrijf niet vaak content plaatst, kan het namelijk zijn dat de doelgroep snel geen aandacht meer geeft aan het merk en zich richt op pagina's die wel bij hun online contentbehoeften passen. Het regelmatig plaatsen van content kan dit voorkomen en er dus voor zorgen dat je merk over een langere periode vitaal blijft.

4. Blijf persoonlijk

Het opzetten en onderhouden van de merkidentiteit kan beter als er een constante heen-en-weer-verbinding is tussen merk en consument. Het laat zien dat je er niet alleen bent om diensten of producten te verkopen, maar ook om de consument te helpen. Neem de tijd voor interactie met je volgers: plaats een bericht onder hun reacties of beantwoordt vragen persoonlijk.

5. Voeg waarde toe aan de doelgroep

Als iemand jou een interessant weetje vertelt of een grapje maakt waar je om moet lachen, blijft dit je waarschijnlijk bij. Dit werkt net zo goed op sociale media als in het echte leven. Veel mensen besteden elke dag minuten of zelfs uren aan sociale media. Door content te maken die aan bepaalde consumentenbehoeften voldoet, vergroot je de kans om herinnerd te worden.

Het nut van een sterke merkidentiteit

Een sterke merkidentiteit op sociale media helpt bij het duidelijk communiceren van je merkpersoonlijkheid. Door consistent en origineel te zijn in je merkidentiteit, kun je een merk worden dat herkenbaar en memorabel is.

Wil je meer over weten over het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit, of wil je hierover sparren? Bij Ice Cream Media helpen we je graag. Stuur ons een bericht dan kijken we samen wat we voor je kunnen doen!

Heb je vragen?

Stel ze aan Paris, onze Social Creative

Trek in meer blogs?