Marketing op LinkedIn, hoe werkt dat eigenlijk?

BJÖRN MERCKX - 21 OKTOBER 2021
4M
scoop

Veel bedrijven zijn op meer dan één socialmediaplatformen zichtbaar, maar LinkedIn wordt nog met regelmaat over het hoofd gezien. Het bereik op dit platform wordt al snel onderschat of ondergewaardeerd, terwijl LinkedIn met meer dan 700 miljoen gebruikers wereldwijd nog nooit zo waardevol is geweest. In deze blog vertel ik je meer over de basis van LinkedInmarketing. Waar begin je, hoe werkt het en wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden?

First things first

Het is cruciaal dat je als bedrijf een socialmediastrategie hebt en niet zomaar wat online plaatst. De strategie omvat een overzicht van alle kanalen waarop je zichtbaar wil zijn en gaat gepaard met een uploadschema. Heb jij al zo’n strategie, dan ben je op de goede weg. Om de strategie zo goed mogelijk te benutten, is het belangrijk dat je de volgende elementen goed uitgewerkt hebt: de missie, visie, waarden en normen van je bedrijf en de positionering van jouw bedrijf in de markt.

Een eerste indruk telt ook online. De about-sectie op LinkedIn is de plek waar bezoekers een eerste indruk van jouw bedrijf krijgen. Noteer hier wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Zo zijn bezoekers niet alleen goed op de hoogte, maar verbeter je ook de SEO van je pagina.

Ken je segment

Om organische bezoekers op de beste manier te genereren is het van groot belang dat je jouw segment goed kent. Dit helpt je om concurrenten te identificeren en om een gezonde markt te onderhouden. Maar hoe identificeer je je segment? Dit kan bijvoorbeeld door de juiste trefwoorden te achterhalen. Hiervoor kun je de tool Semrush gebruiken. Ben je nog niet zo bekend met SEO? Mijn collega Emma schreef er een blog over, waarin ze tips deelt voor beginners.

Als je jouw segment en de bijpassende trefwoorden hebt bepaald, kun je jouw LinkedInpagina optimaliseren. Deze optimalisatie trek je door in je about-sectie, je koptekst, de content en je hashtags.

De juiste content voor marketing op LinkedIn

Als je het een en ander weet van SEO voor LinkedIn is het belangrijk om de juiste content te posten zodat je je bereik kunt vergroten. Je kunt natuurlijk posten wat je wil, maar er zijn berichten die het net wat beter doen dan anderen. Er zijn over het algemeen vier archetypen.

  1. Vertel een verhaal

Denk aan een aangrijpende gebeurtenis waar jouw bedrijf mee te maken had. Misschien had het wel iets te maken met een medewerker of iets buiten je bedrijf dat indruk heeft gemaakt. Zulk soort berichten roepen een gevoel op bij de ontvanger, of lokken bepaalde reacties uit. Ook al wordt LinkedIn gezien als een relatief zakelijk kanaal, de kracht van gevoel speelt nog steeds een grote rol.

  1. Stel vragen

Berichten waarbij (onbevooroordeelde) vragen worden gesteld genereren vaak meer bezoekers, omdat ze inspelen op een cruciaal element van het algoritme: opmerkingen. Hoe meer opmerkingen een bericht krijgt, hoe groter de kans is dat jouw bericht een groot bereik krijgt. En dat is precies wat je wil.

  1. Ontrafel mythes

Hoewel het platform door sommigen haast als dagboek wordt gebruikt, gelden er nog steeds zakelijke (ongeschreven) regels. Zie het als een hulpmiddel om bepaalde mythes en kritieken binnen de industrie te ontrafelen of verklaren. Door anderen een eerlijke blik op je bedrijf te geven spreek je bovendien een groter publiek aan, zeker op lange termijn.

  1. Deel positief nieuws

Maak van jouw LinkedInpagina een bron positiviteit. Natuurlijk, ook de minder mooie momenten mogen gedeeld worden, maar laat die niet de boventoon voeren. Deel leuke momenten van je medewerkers, behaalde mijlpalen, mooie resultaten of positief nieuws vanuit de industrie.

Het hebben van een socialmediastrategie op LinkedIn is niet alleen belangrijk om een groter bereik te krijgen. Het geeft anderen ook een kijkje in de keuken, wat voor vertrouwen en geloofwaardigheid zorgt. Wil je meer leren of kun je hulp gebruiken? Bel of mail ons dan. We staan te springen om jouw strategie in elkaar te zetten en samen doelen te bereiken.

Heb je vragen?

Stel ze aan Björn, onze Content Marketeer.

Trek in meer blogs?