Wat is het nou precies?
Simpel gezegd is een algoritme een recept om een wiskundig probleem of een informaticaprobleem op te lossen. De Perzische wiskundige Moesa al-Chwarizimi – verlatijnst tot Algorismi – bedacht een oneindige reeks van cijfers die in volgorde kan wisselen om vooraf bepaalde doelen te bereiken. Deze reeks, het algoritme, is in staat om zich continu aan te passen aan alle mogelijke scenario’s. Dit zorgt er onder andere voor dat jij eindeloos op je tijdlijn kan scrollen en toch iedere keer wat nieuws krijgt te zien, dat je nog interessant vindt ook. Toeval? Zeker niet (De Correspondent, 2019).
Online shoppen of een recept opzoeken, naar huis navigeren met Google Maps of simpelweg een website opzoeken. Het zijn de algoritmes die ervoor zorgen dat jij via een trechter steeds dichter bij je eindbestemming komt. De computer herkent patronen en kan daardoor na verloop van tijd jouw handelingen voorspellen en daarop inspelen.
Meerdere functies
Eén van de functies van een algoritme is het prioriteren van bijvoorbeeld websites. Wanneer je een zoekwoord intypt in Google, dan is de kans groot dat je op een van de bovenste suggesties klikt. Deze volgorde ontstaat onder andere doordat het algoritme de websites classificeert. Wat voor reviews heeft de site ontvangen en hoeveel sterren geeft de gemiddelde bezoeker aan de site? Daarnaast associeert het algoritme. Zit je op Tinder en geef je iedereen met blonde lokken een like, dan gaat het algoritme er op den duur automatisch vanuit dat je blonde mensen interessant vindt. Brunettes zullen daardoor bij jou minder vaak voorbijkomen. De vierde functie is het filteren van informatie. Denk bijvoorbeeld aan het filteren van achtergrondgeluiden wanneer je Google Home of Siri vraagt om je favoriete nummer wat harder te zetten (NPO Kennis).
Social media
Maar hoe werken algoritmes dan op social media? Nou, dat is weer andere koek. Het algoritme van Instagram, LinkedIn en Facebook doet namelijk wat-ie zelf wil, tot grote frustratie van veel influencers bijvoorbeeld. Een socialmedia-algoritme bepaalt of jouw bericht wordt getoond, hoe vaak het wordt getoond en wie het te zien krijgt. Op Instagram kijkt het algoritme bijvoorbeeld naar de relatie tussen degene die iets post en degene die daarop reageert. Wanneer dezelfde persoon altijd op jouw foto’s reageert, reageert het algoritme anders dan wanneer iemand een opmerking plaatst die dat nog niet eerder heeft gedaan (Coosto).
Als het algoritme van elk socialmediakanaal anders is, hoe kun je deze dan beïnvloeden? En, hoe kun je ervoor zorgen dat je jouw doelgroep bereikt? Om ervoor te zorgen dat ook jij een ster wordt op social media, licht ik toe hoe de algoritmes van LinkedIn, Instagram en Facebook nou precies werken.
Instagram
- Wat vind je interessant? – Instagram kijkt naar het soort accounts dat je volgt en welke berichten je hebt geliked. Hierop past Instagram jouw feed aan, zodat jij steeds vaker ziet wat je leuk vindt.
- Jouw relatie tot andere gebruikers – Aan welke accounts geef jij de meeste likes? De content van deze accounts, verschijnt het hoogst in jouw feed.
- Tijd – De tijd waarop een foto wordt gepost en hoelang het duurt voordat jij de foto daadwerkelijk ziet, beïnvloeden het algoritme.
- Frequentie – Hoe vaak je Instagram gebruikt en hoe vaak je zelf iets online plaatst, heeft gevolgen voor het algoritme. Hoe vaker je de app opent, hoe chronologischer jouw feed eruitziet. Open je de app minder frequent, dan maakt Instagram een schatting van wat het denkt dat jij zou willen zien. Zit je zo vaak op het platform dat je door de content van je volgers heen bent? Dan zal Instagram je content laten zien van accounts die je nog niet volgt, maar die wel mooi aansluiten op jouw interesses.
- Following – Hoe meer mensen je volgt, hoe kleiner de kans is dat je meerdere foto’s van hetzelfde account ziet. Instagram wil jou namelijk zoveel mogelijk verschillende content laten zien.
Facebook
- Contentvoorraad – Een van de factoren die het algoritme beïnvloedt is het aantal berichten dat je nog niet hebt gezien van mensen en pagina’s die jij volgt. Met andere woorden: Facebook duikt eerst de voorraadkast in, voordat het met je naar de supermarkt gaat.
- Signalen oppikken – De snelheid waarmee je onder een bericht reageert dat net geplaatst is, of je op je computer of telefoon actief bent, en ook hoe snel je internetverbinding is kunnen invloed hebben op het algoritme van Facebook.
- Voorspelling – Facebook maakt een voorspelling aan de hand van de signalen die ze van hun gebruikers krijgen. Is de kans groot dat je een bericht zal liken, dan is de kans groot dat deze in je feed verschijnt.
- Relevantiescore – Nadat alle signalen gebundeld zijn, plakt Facebook een zogenaamde ‘relevantiescore’ aan de content die jij hebt geliked. Op basis van deze score wordt de content die jij te zien krijgt vervolgens gerangschikt.
LinkedIn
Het algoritme van LinkedIn bestaat uit een set regels die uiteindelijk bepaalt of jouw bericht wordt getoond, hoe vaak en aan wie. Je content gaat langs vier filters.
- Het eerste filter – De content wordt gecategoriseerd. Hier wordt gekeken of het om een video, afbeelding of link naar een website gaat.
- Het tweede filter – Er wordt gekeken naar de manier waarop jouw publiek op je content reageert.
- Het derde filter – Er wordt gekeken naar de kwaliteit van je profiel en eerdere posts. Op basis hiervan bepaalt LinkedIn of jouw post langer getoond wordt op de feed van anderen, of niet.
- Het vierde filter – Redacteurs van LinkedIn beoordelen de inhoud van jouw bericht. Ja echt, eigenlijk net zoals bij een fysieke krant dus!
Trucs delen
Je wil natuurlijk dat jouw content zo hoog mogelijk rankt in het algoritme. Ik moet eerlijk zijn, er is niet slechts een truc waarmee jij het algoritme te slim af kan zijn om dat voor elkaar te boksen. Wat je wel kan doen is de content zo optimaal mogelijk in elkaar zetten, waardoor je (hoogstwaarschijnlijk) wel hoger in het algoritme terechtkomt. Ik heb een tien tips voor je verzameld die je kunt meenemen in jouw socialmediaproces. Een kleine disclaimer, het zijn tips uit mijn eigen ervaring.
- Comment casting - Tag verschillende mensen onder jouw content en zorg ervoor dat ze met elkaar in gesprek raken. Dit kun je doen door een duidelijke vraag te stellen.
- Wees kort en krachtig - We zijn geneigd om vluchtig te lezen, dus zorg ervoor dat je copy kort en krachtig is. Wanneer je meer informatie wilt delen, zorg er dan voor dat je in de eerste alinea duidelijk vermeld waar de rest van de copy over gaat.
- Bewegend beeld - Een video of gifje trekt meer aandacht dan een platte tekst of afbeelding. Zorg dus dat je opvalt.
- Persoonlijke content - Meer interactie met je volgers? Plaats dan eens wat persoonlijke content, zoals een presentatie die je hebt gegeven of een promotie die je hebt gemaakt. Dit werkt beter dan bijvoorbeeld een artikel of blog.
- Timing en consistentie - Consistentie is key. Plan drie vaste momenten per week in, waarop je een social post online zet.
- Hashtags - Gebruik drie tot vijf hashtags die relevant zijn voor jouw content. Mensen die jou niet volgen maar je hashtag wel, zien jouw content zo alsnog voorbijkomen.
- Call-to-action - Daag mensen uit om te reageren door een duidelijke call-to-action toe te voegen aan je bericht. Stel een vraag of maak een poll.
- Variatie - Probeer te rouleren tussen afbeeldingen, artikelen en video’s.
- Eigen personeel - Werknemers zijn het visitekaartje van het bedrijf. Vraag hen daarom om minimaal twee keer per week iets op social media te plaatsen, zodat hun omgeving kennismaakt met het bedrijf waarvoor zij werken.
- Interactie in de eerste minuten - De eerste tien à twintig minuten zijn heel belangrijk voor de mate waarin jouw content wordt meegenomen in het algoritme. Zorg er dus voor dat je meteen een link naar je post in de groepsapp met al je collega’s stuurt, zodat ze weten dat ze aan de slag kunnen!
Het algoritme doet wat-ie wil. Een conclusie kunnen we wel trekken: hoe meer interactie je op je content krijgt, hoe beter het wordt opgenomen in het algoritme. De kwaliteit van je content is daarom ontzettend belangrijk. Varieer in het soort content, gebruik af en toe een video en schrijf creatieve captions. Deel content waar mensen iets aan hebben, dan lukt het vanzelf.
Meer tips of hulp nodig? We werken met een team van specialisten die met liefde voor je aan de slag gaan. Laat je ons weten wat we voor je kunnen doen?