Jezelf zijn kan nooit misgaan

Aranza Zevenbergen - 1 juli 2021
5m
scoop

Straaljagerpiloot is Ruben nooit geworden, maar een eigen digital agency runnen zag hij ook niet aankomen. Toch is Ice Cream Media in slechts een jaar tijd een gestaag groeiend succes. En dat door onder andere vooral lekker jezelf te blijven. We spraken Ruben over leidinggeven, verhalen vertellen en waarom een fles shampoo verkopen voor hem geen uitdaging is.

Je hebt een tijd gefreelancet als digital designer. Was je vroeger altijd al creatief?

Mijn broertje vertelde mij laatst dat ik vroeger altijd binnen zat, terwijl de rest buiten aan het spelen was. Ik tekende veel, modelbouwen vond ik leuk en ik maakte huizen van papier. Die interesses moet ik van mijn vader hebben. Hij was heel erg creatief. Samen surprises maken voor de feestdagen keek ik dan ook het hele jaar naar uit. Ik heb een jaar Communicatie & Multimedia Design gestudeerd en daarna Grafische Vormgeving en Digital Media Design geprobeerd, maar ging snel zelf aan het werk. De interesse in creëren was er zeker, maar ik kon gewoon niet wachten om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

In hoeverre heb je ooit zien aankomen dat je een eigen bureau zou openen?

Nooit. Straaljagerpiloot stond als jochie hoog op mijn lijstje van potentiële carrières. Creatief bezig zijn ging me natuurlijk af en omdat ik het fijn vond om alleen voor mezelf verantwoordelijk te zijn, ben ik gaan freelancen.  

“Anderen helpen maakt me gelukkig en als je geen kansen pakt dan kom je nooit ergens.”  

Als bedrijfseigenaar heb je juist best een grote verantwoordelijkheid. Vond je het spannend om je koers te wijzigen?

Als freelancer zal je nooit mogen meebeslissen en dat wilde ik wel graag. Het werk werd na een tijdje eentonig en ik voelde dat ik mijn plafond bereikte. Geleidelijk aan ben ik toen gaan samenwerken met mijn huidige compagnon. Anderen helpen maakt me gelukkig en als je geen kansen pakt dan kom je nooit ergens. Spannend vond ik het niet. We doen het met z’n tweeën en zijn nog steeds als Yin en Yang. Bovendien kon ik altijd terugvallen op het freelancen, mocht het misgaan. Leidinggeven had ik nooit eerder gedaan, dus dat was misschien een beetje spannend, maar met alles wat ik doe volg ik mijn gevoel. En dat gaat goed.  

Over leidinggeven gesproken: hoe zou je jouw manier van leidinggeven omschrijven?

Ik stuur het team een richting op en laat iedereen zo veel mogelijk meedenken. Vraag niet aan mij wat je moet doen, want ik zal je terugvragen wat je zelf zou doen. Als er tijd en ruimte voor is en je hebt niet de allerbeste oplossing bedacht, dan proberen we ‘m toch. Daar leer je van en dat vind ik belangrijk. Bijsturen wanneer nodig doe ik altijd, maar ik creëer graag kansen waar dat kan. Voor mezelf, maar ook voor anderen.

Waar ben je verder zelf de hele dag mee bezig?

70 procent van de tijd beweeg ik gewoon mee met de dag. Er is genoeg te doen, blijkt elke keer maar weer. Het is nieuw voor mij dat mensen wachten totdat ik een beslissing maak. Ik wil graag dat het bedrijf van ons allemaal is, maar begrijp dat iemand de eindbeslissing moet maken. Dat ik dat ben, daar moest ik vooral in het begin echt even aan wennen. Vanaf dit jaar zal ik steeds meer met klanten werken: nieuwe klanten benaderen, ingangen en vooral aansluiting vinden. Ice Cream Media aan de man brengen door te vertellen waar we voor staan.  

En waar is dat voor?

Het zou mooi zijn als klanten niet alleen voor ons kiezen omdat we simpelweg de klus kunnen klaren. Dat doen we namelijk sowieso, maar dat kunnen anderen hoogstwaarschijnlijk net zo goed. Wij kijken veel verder. We vertalen de klus naar een authentiek verhaal waarin alleen jouw bedrijf de hoofdrol kan spelen. Waardevolle verhalen vertellen, daar draait het voor mij om.  

Wat vind je de leukste kanten van je werk? En wat moet er gebeuren, maar stel je stiekem het liefst zo lang mogelijk uit?

Geen dag is hetzelfde en dat vind ik het allerleukste. Cliché, maar het is echt zo. Ik weet ’s ochtends nog niet met welk verhaal ik ’s avonds thuiskom. Verder hebben we een heel zelfstandig team. Er wordt goed samengewerkt en iedereen heeft zijn eigen aandeel. Dat herken ik uit het freelancen. Je komt net binnen, gooit je expertise erin en het team draait soepel verder. Elk project heeft andere mensen en expertises nodig, dus de wisselende teams zorgen steeds voor een nieuwe dynamiek. Geweldig. En eerlijk is eerlijk, ik heb dit interview ontzettend lang voor me uitgeschoven. Ik vind het niet zo leuk om in de spotlights te staan.

“Ik volg liever een eigen en nog onbekende route, dan dat ik kies voor een manier die in de boeken staat maar minder goed bij me past.”

Waar ben je trots op?

Lastige vraag. Ik vind het moeilijk om trots op mezelf te zijn. Ik doe het namelijk niet alleen en wil het altijd gezamenlijk goed hebben. Ik ben trots op hoe snel we groeien als bedrijf. Dat doen we echt samen. En ik ben er trots op dat ik met alles wat ik doe zo dicht bij mezelf blijf. Ik kan soms jaloers zijn op mensen die veel lezen en hun kennis uit boeken of artikelen halen, maar zo ben ik gewoon niet. Ik volg liever een eigen en nog onbekende route, dan dat ik kies voor een manier die in de boeken staat maar minder goed bij me past. Advies vragen doe ik wel, maar uiteindelijk is het mijn gevoel waar ik gehoor aan geef en weet ik dat daar mijn kracht ligt. Ik ben er best trots op dat dat steeds goed uitpakt.  

Wat voor type mensen passen volgens jou het beste bij Ice Cream Media?

Mensen die opereren vanuit zichzelf. Dat wil zeggen: zich niet als iemand anders voordoen en zich niet gedragen zoals een ander dat wil, maar zoals zij echt zelf zijn. Mensen die elkaars expertise waarderen en samen iets willen bereiken.  

“Mijn doel is bereikt als we gezien worden als een bureau dat het eigen verhaal van een bedrijf kan versterken.”

Waar kijk je naar uit als je denkt aan de toekomst van het bureau?

Op eigen benen kunnen staan. Ik zou willen dat Ice Cream Media een bekend bureau wordt. Mijn doel is bereikt als we gezien worden als een bureau dat het eigen verhaal van een bedrijf kan versterken en dat op basis hiervan vervolgens de marketing en strategie wordt ontwikkeld.  

Voor welk type klanten werk je het liefst?

Ik vind diensten altijd mooi. Daar zit namelijk vaak een mens achter. Mensen die iets uit een bepaalde overtuiging zeggen, vinden of doen. Productwerk vind ik wat platter. Een fles shampoo of een koekje leeft niet. Daar kun je elk krankzinnig verhaal bij bedenken. Ik zie werken voor diensten hetzelfde als het werken met mijn eigen team, waarbij ik continu de vraag stel: hoe kunnen we je verhaal versterken door dicht bij jezelf te blijven?
 

Welke dromen heb je nog als het gaat om de groei van Ice Cream Media?

Een meer gebalanceerd team. Ik heb het idee dat de balans nog iets te veel richting design neigt. Ik kom zelf natuurlijk uit de designwereld, maar zou meer willen groeien op het gebied van marketing. En als je kijkt naar de letterlijke grootte van het team: vijftig man is echt mijn max. Liever veertig zelfs. Het is voor mij belangrijk dat het team één groep blijft, zodat mensen elkaar nog kennen. Dat is eigenlijk weer het persoonlijke, hè? Dat we het echt samen doen. En natuurlijk mooie klanten die in ons geloven omdat we hun eigen verhaal tot leven kunnen brengen.  

Ruben Lourens werd geboren in Ede, vouwde vroeger liever vliegtuigjes dan dat hij buiten speelde en opende in de zomer van 2020 samen met zijn compagnon een digital creative agency op het Rokin in Amsterdam.

Heb je vragen?

Stel ze aan Ruben, onze Director.

Trek in meer blogs?