Hoe blijf je in touch met je creatief denkvermogen?

Sanne Licht - 4 MEI 2022
4m
scoop

Creatief denken is een vak apart. Ja, een goed idee hebben we vast allemaal wel eens, maar het valt niet voor iedereen mee om er elke dag eentje te bedenken. Er zullen momenten zijn dat je oneindig veel ideeën hebt en ook genoeg momenten dat je helemaal niks kan verzinnen. Hoe kan je creatief denken nou stimuleren? Ik geef je negen tips.

1. Blijf kritisch

Stel jezelf, het idee of ontwerp continu vragen: wat is het verhaal erachter? Welke associaties kunnen er gemaakt worden bij deze kleur? Is de boodschap duidelijk? Waarom is het relevant? Enzovoort. Door kritisch naar je creaties te kijken, kom je verder. Leer van misstappen en wees nieuwsgierig naar wat je in de toekomst nog meer kan maken.  

2. Accepteer dat fouten maken erbij hoort

Creatieven hebben één gouden regel: fouten maken is helemaal niet erg, fouten maken is zelfs goed. Waarom? Nou, wie weet creëer je met een uitschieter van je stift of muis per toeval wel een waanzinnig vormelement! Soms is het belangrijk om de controle even los te laten, geef jezelf wat rust en tijd om op zoek te gaan naar nieuwe invloeden.

3. Schrijf ál je ideeën op, ook die waarvan jij denkt dat ze heel slecht zijn

Volgens mij weten we allemaal wel dat dit belangrijk is, maar doe je het ook echt? Wie weet komen ideeën later nog van pas. Bewaar ze goed en bouw een archief vol inspiratie waarin je kan terugkijken hoeveel je gegroeid bent.  

4. Do before you think, think before you do!

Verbeeldingskracht is voor creatieven belangrijker dan kennis. Wees daarom niet bang om wat nieuws uit te proberen. Bedenk daarna pas wat je er eigenlijk mee kan. Gedaan? Top! Vanaf hier kan je verder: denk eerst na voordat je je creatie afmaakt. Zie het als een ongoing proces.  

5. Maak een wandeling

..zonder je telefoon, maar mét een camera. Ga op pad en kijk eens wat je allemaal tegenkomt. Bedenk een woord, bijvoorbeeld ‘stippen’, houd deze in gedachten en ga daarnaar op zoek. Je zult verstelt staan van wat je allemaal tegenkomt, gerelateerd aan dat woord. Bij deze oefening draait het om het verleggen van je denkvermogen. Wat associeer je allemaal met dat ene woord? Fotografeer het en bekijk wat je allemaal gevonden hebt. Aan het einde van de wandeling, heb je misschien wel foto’s van allerlei objecten die je in eerste instantie niet associeerde met het woord. Het is een goede oefening om dieper te graven dan je met standaard associaties meestal doet, om zo nieuwe composities, vormen en uitgangspunten te ontdekken. Laat je fantasie dus de vrije loop.

6. Laat je idee of design bepalen door toeval

Last van een blokkade? Ga even wat anders doen. Ontwerp bijvoorbeeld een albumhoes. Ga naar een willekeurige website, gebruik het eerste woord dat je ziet als titel of artiest van het album. Kijk om je heen. De eerste kleur in je omgeving die jouw aandacht trekt ga je gebruiken. Kies hierna de achtste foto als je een willekeurig woord intikt op Google Afbeeldingen. Probeer er eens iets van te maken! Het is een interessante oefening om snel wat te creëren zonder zelf te verzinnen wat je moet maken. Tijdens het maken van zo’n kleine opdracht zal je op andere ideeën komen of zullen herinneringen vanzelf worden getriggerd, waar je vervolgens weer mee verder kunt.

7. Laat staan wat goed is

Onthoud: goed is goed. De kans is groot dat als je ergens aan blijft sleutelen, de kwaliteit van het geheel achteruitgaat. Vergelijk het met een constructie van een brug, verplaats je een belangrijk deel, dan zal ‘ie niet meer stevig staan. Vertrouw dus op jezelf!

8. Deel je tijd nuttig in en forceer niets

Zorg ervoor dat je erachter komt wanneer je het productiefst bent. Is dit in de ochtend, rond lunchtijd of pas later op de dag? Een succesvol project en een soepel proces zijn gekenmerkt door balans. Als je balans kunt vinden in de volgende factoren, zal het creatieve proces je hoogstwaarschijnlijk natuurlijker afgaan: denken versus voelen, analyse versus intuïtie, serieus versus speel, planning versus improvisatie.  

9. Kijk af bij anderen

Zorg ervoor dat je gestimuleerd raakt om het anders te doen: anders dan anderen, maar ook anders dan je zelf gewend bent. Pak eens een andere campagne erbij. Wat vind je van deze campagne? Welke tools gebruiken ze? Hoe je kijkt maakt wat je ziet! Het kan een leuke uitdaging zijn om deze campagne te gebruiken om een nieuwe aanpak uit te proberen. Re-design het logo, herschrijf de copy enzovoort. Experimenteer op deze manier met een nieuwe invalshoek.

Een goed idee

Eind goed, al goed: laat je afleiden. Neem jezelf niet te serieus en neem soms afstand van het idee dat er al ligt. Blijf niet hangen in het proces dat je gewend bent, maar stap er even uit om creatief denken weer te stimuleren. Een goed idee gaat heel lang mee en kan later in een andere vorm misschien zelfs nogmaals gebruikt worden, je moet er alleen op komen. En vergeet niet: nieuwe ideeën komen vaak op het meest onverwachte moment.  

Heb je vragen?

Stel ze aan Romy, onze Contentmanager.

Trek in meer blogs?