Een website op maat of zelf aan de slag?

HARM DE KLUIJVER & MAURO NIEUWENHUISEN - 20 JULI 2021
3m
scoop

Gebruik je bestaande platformen om jouw website op maat zelf te maken of kies je ervoor om een professioneel bedrijf in te schakelen en samen naar de mogelijkheden te kijken. Waar je voorkeur naar uitgaat, hangt van verschillende dingen af. Je budget bijvoorbeeld, maar ook of je nogal haast hebt of juist wat meer tijd, en natuurlijk je eigen behendigheid. We zetten de verschillen op een rij, zodat jij een keuze kunt maken.

Zelf aan de slag

Het voordeel van een eigen website maken is dat je de regie compleet in eigen hand hebt. Jij bepaalt hoe alles eruit komt te zien en je bent de enige beslissende factor als het gaat om de content op je website. Weleens gehoord van Wix of Webflow? Op deze platformen kun je prima zelf een pagina bouwen voor je nieuwe dienst, of een landingspagina voor je online campagne ontwikkelen. Ze zijn goedkoop en voor startende ondernemers met weinig budget ideaal om mee te beginnen. Het enige waar je qua kosten rekening mee zal moeten houden is de domeinnaam en een hosting. Sommige gebruikers kiezen bovendien voor een pro-versie van de programma’s, omdat ze hier nog net wat meer uit kunnen halen. Dit kost natuurlijk meer. Platformen om zelf een website op te maken zijn tot slot vaak drag-and-drop ingedeeld. Dit houdt in dat je zelf content kunt slepen naar de plek waar je het wilt hebben. Zo kan je dus voor iedere pagina je eigen indeling bepalen.

Best wat voordelen om zelf aan de slag te gaan, dus. Waarom zou je je website dan nog door een ander laten maken?

Het werk uit handen geven

Wanneer je een website uit 2021 vergelijkt met een website uit 2016, zal je opvallen dat ze veel van elkaar verschillen. En dat terwijl er slechts vijf jaar tussen zit. Een voordeel van het laten maken van een website door professionals is dan ook dat trends vanzelfsprekend in de gaten gehouden worden en jouw website dus altijd bij de tijd is. Want stel hè: je bent een bedrijf gestart in grasmaaiers en bent al twee jaar bezig. Vandaag besluit je om je diensten niet alleen lokaal, maar ook online aan te bieden. Er zal dan een verschil zijn tussen een design waar je zelf aan zat te denken en het design dat een creatief bureau je zal voorstellen. Dat komt simpel en alleen omdat een creatief bureau evenveel verstand van websites heeft als jij van grasmaaiers!

De homepagina is een van de belangrijkste pagina’s van je website. Het is de eerste indruk die iemand van je bedrijf krijgt en het is dan ook waardevol om daar alles neer te zetten wat je wilt laten zien. Maar, hoe vind je de balans tussen een strakke en overzichtelijke homepagina en een pagina waarop je alles vertelt? Professionals weten hier genoeg oplossingen voor.

Op maat gemaakt

Websites die je door een professional laat maken, zullen overigens bijna nooit een simpele drag-and-drop feature hebben. Klanten zijn dan ook weleens verbaasd over hoelang een aanpassing of uitbreiding kan duren. Vaak wordt namelijk gedacht: dat pas je toch gewoon even snel aan? Maar bij een website op maat kunnen aanpassingen logischerwijs wat langer duren.

Doorpakken

Naast het op maat gemaakte uiterlijk van je website, zijn er bij een professioneel bureau ook mogelijkheden om door te pakken. Hier komt meestal meer bij kijken dan verwacht, namelijk:

  • Het doel in kaart brengen en een plan uitwerken
  • Een tof design ontwikkelen dat bij jouw bedrijf past
  • De website bouwen
  • De hosting opzetten, de domeinnaam instellen en een SSL implementeren
  • De website vindbaar maken in Google via bijvoorbeeld je SEO-strategie of advertenties

De laatst stap wordt vaak vergeten, terwijl het een hele belangrijke is. Een mooie website is namelijk één ding, maar goed vindbaar zijn is een tweede. Het zou tenslotte jammer zijn als je nieuwe website door niemand wordt gezien.

Of je ervoor kiest om een website door een professional laat maken of om er zelf mee aan de slag te gaan, hangt voornamelijk af van tijd en budget. Zeker weten dat je niet achterblijft op de nieuwste online trends? Dan is een extern bureau misschien wat voor jou. Neem je contact met ons op? Dan kijken we samen naar wat er mogelijk is voor jouw website op maat.

Heb je vragen?

Stel ze aan Harm, onze Front-end Developer

Trek in meer blogs?