Design thinking: wat is het en hoe werkt het? 

Milan Donsu - 8 JULI 2022
5M
scoop

Werk je als ontwerper, dan heb je waarschijnlijk weleens van deze term gehoord. Is dat niet het geval? Geen nood, in deze blog leg ik uit wat design thinking precies is en waarom deze werkmethode zo waardevol is. Na het lezen weet je hoe je deze methode kunt toepassen in je eigen projecten. Beloofd.

Hoe werkt het?

Veel UX-designers, waaronder ikzelf, gebruiken de design thinking methode om hun producten te creëren. Deze methode is ontworpen om problemen op een creatieve en praktische manier op te lossen en kan je inzetten in allerlei verschillende vakgebieden. Het geeft inzicht in de gebruikers van je producten en spoort in een vroeg stadium onderdelen op die niet werken. Design thinking bestaat uit 5 verschillende stappen. Komt ‘ie.   

1. Inleven

Ieder project begint bij empathie. Voordat je begint met het creëren van ideeën, en soms zelfs producten, is het belangrijk om eerst de gebruikers ervan te begrijpen. Je zult hiervoor hun wensen, behoeften, gedrag en denkwijze moeten achterhalen. Door je in hen in te leven kan je ook achterhalen met welke problemen ze te maken hebben. Dit kan op veel verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door te observeren, interviewen of afnemen van een vragenlijst. Het belang van deze stap is om je aannames aan de kant te zetten en je echt te richten op de behoeften van de gebruikers.   

2. Definiëren

In de tweede definieer je een probleemstelling. Je verzamelt alle gegevens die je in de eerste stap hebt opgehaald en interpreteert deze. Wat heb je nu eigenlijk ontdekt over de gebruikers? Waar lopen ze tegenaan? Waarom handelen ze op bepaalde manieren? Met een duidelijke probleemstelling, ben je beter in staat om de juiste oplossingen te vinden. 

3. Invullen

Tijd om ideeën te bedenken. Dat kan via een brainstormsessie met je team. Plaats jezelf in de schoenen van de gebruiker en stel je het product voor dat jij het liefst zou willen zien. Schrijf de ideeën op, bespreek ze met je team en probeer de voor- en nadelen van ieder idee in kaart te brengen. Andere methodes zijn storyboarding, het creëren van user flows en mindmapping. Aan het eind van deze fase heb je als het goed is een heleboel ideeën.  

4. Prototypes ontwikkelen

Maak een rijtje met voor- en nadelen van ieder idee. Op basis hiervan kies je de beste ideeën. Dan maak je de eerste versies van je product: prototypes. In de UX-wereld is het gebruikelijk om low of high fidelity prototypes te maken.  

Low fidelity prototypes zijn meestal handgetekende afbeeldingen die een globaal beeld geven van de pagina. Deze bevatten niet veel details en worden gebruikt om de navigatie en functionaliteit van het product te testen. Het voordeel van een low fidelity prototype is dat je gemakkelijk nieuwe versies kunt maken en deze heel snel kunt testen. Maar het kan de gebruiker ook in verwarring brengen, omdat deze versie een onrealistisch beeld geeft van het eindproduct.  

High fidelity prototypes zijn ontwerpen die er bijna uitzien als het uiteindelijke product. In tegenstelling tot low fidelity bevatten de afbeeldingen meer details en zien ze er realistischer uit. Ze worden vaak ontworpen in apps als Figma, Adobe XD of Sketch. Met behulp van deze apps kan je de ontwerpen realistisch en interactief maken. Het testen van je idee door middel van high fidelity prototypes geeft vaak een betere weergave van hoe een eindproduct eruit moet zien en aanvoelen. De keerzijde ervan is dat het lang duurt om te maken.  

5. Testen 

Dit is de belangrijkste fase. De ontwerpen die je in de prototype fase hebt gemaakt, ga je nu testen met je gebruikers. Hierdoor zie je of de oplossingen die je bedacht hebt, de juiste zijn. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om je prototype te testen.  

Je kunt de gebruiker de volledige controle te geven over een interactief prototype. Jij bent er alleen om te observeren en zal dus geen aanwijzingen geven. Vraag je proefpersoon om hardop te denken en maak ondertussen aantekeningen van de bevindingen. Laat weten dat er geen goed of fout is en ze volledig eerlijk kunnen zijn over hun ervaring met het product. 

Een andere manier om te testen is om de gebruiker een opdracht te geven. Bij het ontwerpen van een webshop kan je bijvoorbeeld de opdracht geven om een bepaald artikel te kopen. Door een opdracht te geven ontdek je de ‘reis’ die de gebruikers afleggen om dat doel te bereiken en kom je er precies achter waar in het proces het product verbeterd kan worden.  

Wat maakt design thinking zo waardevol?

Wat dit zo'n geweldige methode maakt is dat het echte data gebruikt om tot de juiste oplossing te komen en dus je perceptie elimineert. Door de ideeën in een vroege ontwerpfase te testen, bespaar je in de toekomst veel tijd en geld.  

In een notendop

De design thinking methode is een manier om gevalideerde producten te creëren door middel van een creatief en data-gedreven proces. Het kan worden toegepast op allerlei gebieden en kan grote voordelen opleveren. 

Ice Cream Media kan jou helpen bij het inzetten van de design thinking methode. Neem contact met ons op!

Heb je vragen?

Stel ze aan Milan, onze UX designer

Trek in meer blogs?