De verborgen kosten van goedkoper design

Daan Schaart – 21 december 2021
7m
scoop

Grote kans dat je zelf weleens iets hebt ontworpen op je laptop. Een presentatie in PowerPoint, een eigen logo in Paint of een website in Canva. Lijkt handig, want je kunt er snel mee aan de slag en er bovendien een hoop geld mee besparen. Maar welke nadelen hebben doe-het-zelf-designs voor je merk of bedrijf? Of eigenlijk: wanneer kun je het beste zelf aan de slag en wanneer is het verstandiger om een professional in te huren voor een design?

Gek op goedkoop

Winkelstraten en social media staan vol met aanbiedingen en acties en we zijn er met z’n allen maar wat gevoelig voor. Het idee erachter is ook simpel: waarom zou je ergens de volle mep voor betalen als je het op een andere plek ook voor de helft kan krijgen? Soms is een deal alleen te mooi om waar te zijn en blijkt goedkoop duurkoop te zijn. Zonde. Hoe weet je wanneer je moet investeren in een duurzaam design?

Hou hier rekening mee

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een design dat gemaakt is in een van bovengenoemde programma’s of tools heeft kans om op lange termijn gebreken te laten zien op basis van kwaliteit en functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een logo dat als grote afbeelding schittert op je computerscherm, maar niet werkt in de context waarin je het daadwerkelijk wil gebruiken. Een druk logo met veel details wordt onherkenbaar als je het gaat verkleinen tot een app-icoon of wanneer je het op een pen laat afdrukken. Het risico is dus dat je logo ontzettend mooi is, maar door de verminderde kwaliteit niet bruikbaar op verschillende kanalen. Hou daar rekening mee.

Daarnaast is er kans dat een design offline misschien wel goed werkt, maar online juist wat minder. Websites, apps en social media werken vaak met specifieke formaten, bestandstypes en -groottes. Zoek dus goed uit welk type of formaat je nodig hebt voordat je zelf aan de slag gaat, of schakel hulp in. Het gevolg van een onjuist formaat of bestand is namelijk dat een website traag laadt of helemaal niet optimaal werkt. Het zou zonde zijn als bezoekers niet snel kunnen vinden waar ze naar opzoek zijn en daardoor naar de concurrent vertrekken.

Kleine prijsjes, groot succes

Het prijskaartje hoeft overigens niks te zeggen over de kwaliteit van een logo. Kijk naar Nike. Het logo kostte slechts $35 om in 1971 door een student te laten ontwerpen. En Twitter kocht het originele vogeltje in 2006 voor slechts $15.

Beide bedrijven hebben hun logo’s in de loop der jaren wel aangepast. Gefinetuned. Nike na zeven jaar en Twitter al binnen een jaar. Nike om met een moderner lettertype beter bij de tijdgeest te passen en Twitter omdat het vogeltje door iedereen gekocht en gebruikt kon worden. Allebei de bedrijven hebben de keuze gemaakt om, te investeren in hun logo en deze te upgraden tot de iconische symbolen die wij vandaag de dag kennen. Beiden bedrijven hebben daarmee wel bewezen dat de kosten niet zozeer belangrijk zijn, maar de connectie bij het product of de dienst eromheen wel.

Wat werkt het beste voor jou?

Als hobbyist kun je best zelf een eigen design of logo creëren. Hou er alleen voldoende rekening mee dat je design breed inzetbaar is, zowel online als offline, en dat het nog steeds past bij de identiteit van jouw bedrijf. Overweeg ook om een ervaren freelancer of een creatief bureau mee te laten denken.

Je kunt ook, net zoals Twitter en Nike, klein beginnen. Zodra de basis staat kun je achteraf altijd nog bepalen om je design een upgrade te geven. Ice Cream Media kan je daarbij helpen. Je weet ons te vinden! We hopen je gauw te spreken, ook als dat misschien pas over zeven jaar is.

Heb je vragen?

Stel ze aan Daan, onze Digital Designer.

Trek in meer blogs?