De uitdaging die Gen Z heet

Björn Merckx - 03 JUNI 2022
3m
scoop

Elke generatie vindt zichzelf de belangrijkste, want zij zijn degenen die het dit keer écht anders gaan doen. Degenen die het hardst werken, er het meest trendy uitzien en ga zo maar door. In de marketingwereld is het echter overduidelijk welke generatie op dit moment een mikpunt op haar rug heeft: Gen Z, geboren tussen 1996 en 2015. Geen eerdere generatie is ooit zo connected en disconnected tegelijk geweest. Dit kan het lastiger maken om bij deze doelgroep binnen te komen en hun aandacht vast te houden. Wat weten we eigenlijk over Gen Z?

Is Gen Z echt zo anders?

Op het eerste gezicht vraagt men zich misschien af of en waarom Gen Z een speciale behandeling zou moeten krijgen. De vorige generaties hadden immers ook gebeurtenissen die hun generatie tekenden, toch? Maar er zijn twee cruciale dingen die zij, in tegenstelling tot Gen Z, niet hadden: een lawine aan informatie binnen handbereik en een platform om hun stem te laten horen. Hoe verandert dit de dynamiek op het gebied van marketing? Om eerlijk te zijn, zou het de dynamiek nog wel eens in zijn geheel kunnen veranderen. 

Geen mening, is ook een mening

Gen Z zit op de eerste rij als het gaat om de cancelcultuur en het nemen van verantwoordelijkheid. Wat betekent dat? Zoals de duizelingwekkende schermtijd van deze generatie kan aantonen, zit deze generatie zo veel op internet dat maar weinig gebeurtenissen of fouten onopgemerkt zullen blijven. Als een merk, organisatie of individu net op het verkeerde moment iets verkeerds zegt of doet, kan dat in mum van tijd uitmonden in een PR-nachtmerrie. 

Maar wat als een merk ervoor kiest om te zwijgen over een belangrijke, maatschappelijke kwestie, en daarmee dus geen standpunt inneemt? Dan zal Gen Z misschien wel een negatief beeld over dit merk vormen. Naarmate de generaties mondiger worden, leggen ze de lat van verwachtingen hoger. Dit betekent niet dat een merk overdreven politiek en uitgesproken moet worden, maar Gen Z waardeert merken die verantwoordelijkheid nemen en een standpunt innemen, veel meer dan een stille toeschouwer. 

Infotainment

Het afgelopen decennium werd gekenmerkt door een overweldigende daling in het gebruik van traditionele media, met name door Gen Z. Deze generatie is opgegroeid met het internet en heeft het actief (her)gevormd. Dit heeft geleid tot drastische veranderingen in de mediaconsumptiepatronen, in vergelijking met andere generaties. Zo zou bijna de helft van Gen Z haar nieuwsinformatie halen uit bronnen als YouTube en Twitter: twee platforms met een sterk entertainmentkarakter.  

Simpel gezegd betekent dit dat Gen Z sociale media platforms niet alleen gebruikt voor entertainment, maar ook voor het vergaren van waardevolle informatie.  

Feed trainen

Betekent dit dat Gen Z een makkelijk doelwit is voor marketeers op sociale media? Absoluut niet! De generatie is niet alleen kritischer, maar ook kieskeuriger. Ik zal uitleggen waarom. 

Online reclame kwam door alle ontwikkelingen in een gunstige positie: herhaling met een gemakkelijke boodschap, en het grootste deel van het werk was gedaan. Hier kwam snel verandering in. Gebruikers (met name Gen Z) werden namelijk kritischer en oververzadigd door de enorme hoeveelheid advertenties en promotiemateriaal op hun tijdlijn. Veel van deze advertenties waren niet op hen van toepassing. Deze twee factoren hebben ertoe geleid dat Gen Z haar algoritmes op hun smaak heeft afgesteld, waarbij ze het systeem misleidt om inhoud uit te sluiten die buiten hun interessegebied valt. Oftewel: mensen uit deze generatie hebben hun feed getraind. Heel ingenieus, zou je kunnen stellen! 

Wat jij als merk kunt doen

Het lijkt misschien alsof je in het nauw wordt gedreven door deze nieuwe generatie consumenten, maar wees niet bang. Gen Z is een generatie die kritischer en eigenzinniger is, maar dat is helemaal geen slechte zaak. Dit betekent alleen dat je als merk het beste dicht bij jezelf en relevant kunt blijven. Leer je publiek kennen, probeer te anticiperen op trends en schroom niet om af en toe een gedurfd statement te maken. Wat je ook doet: probeer niets te verdoezelen door te liegen. Gen Z komt altijd achter de waarheid. 

Benieuwd naar welke andere industry insights we in ons marketing-arsenaal hebben? Bekijk andere pagina's op onze website, of neem contact met ons op! We staan altijd open voor een praatje.

Heb je vragen?

Stel ze aan Björn, onze Junior Brand Consultant

Trek in meer blogs?