About employer branding

Romy Pront
3m
scoop

Employer branding is een vaak genoemd begrip in de marketingwereld en heeft verschillende interpretaties gekregen. Dat kan soms best verwarrend zijn. Wat is het nou eigenlijk precies en waarom zegt iedereen dat het zo belangrijk is voor je bedrijf? Ik vertel het je.

Oke, leg uit!

Laten we beginnen bij het begin en het begrip ontleden.

Branding is het uitbouwen van je merk. Je laat je missie, visie en kernwaarden zien om klanten te benaderen en aan je te binden. Denk hierbij aan de stijl, persoonlijkheid en tone of voice die je uit naar de buitenwereld. Dit doe je aan de hand van verschillende strategieën en kanalen.

Maar wat als we het woord ‘employer’ toevoegen?

Je employer brand is het huidige imago van jouw bedrijf. Het is niet het beeld dat klanten van het bedrijf hebben, maar het beeld dat (potentiële) werknemers van het bedrijf hebben. Het is dus het imago dat jij hebt als werkgever; ook wel het werkgeversimago of werkgeversmerk genoemd.  

Je kan dit imago beïnvloeden. Schets een realistisch beeld van jouw organisatie. Dit doe je door actief laten zien, bijvoorbeeld op social media, hoe jij ervoor zorgt dat jouw werknemers met een lach op hun gezicht naar werk gaan en welke kansen je ze biedt. Actief werken aan je employer brand noem je employer branding. Dat zijn alle activiteiten die je inzet om ervoor te zorgen dat jij een voorkeurspositie krijgt als werkgever.

Employer value proposition

Een employer value proposition (EVP) is de manier waarop jij wil dat (potentiële) werknemers jou zien. Dit bestaat uit de missie, waarden en cultuur van een organisatie en motiveert werknemers om voor jou te werken. Het is alles wat een bedrijf als werkgever te bieden heeft, in ruil voor alle kennis en vaardigheden die zij meebrengen.  

Welke waarde voeg jij toe aan het leven van de (potentiële) werknemer? Breng jouw unique selling points in kaart: wat maakt jou uniek als werkgever? Dit vormt een goede basis voor jouw employer branding.

Wat levert het op?

Je wil dat mensen een toegankelijk en sympathiek beeld hebben van jou als werkgever en lange termijn relaties opbouwen. Een positief werkgeversimago kan het aantrekkelijker maken voor kandidaten om voor jouw bedrijf te kiezen, vooral in een arbeidsmarkt als deze, met meer banen dan werkzoekenden. Als veel functies en werkzaamheden overeenkomen, is de kans groter dat de kandidaat voor het bedrijf met de voordeligste voorwaarden, leukste collega’s en beste locatie gaat.

Maar, employer branding is niet alleen belangrijk voor ‘new faces’, vergeet de huidige werknemers niet! Een positief imago van hun werkgever kan een gevoel van trots geven. Daarnaast gaat employer branding ook om het uitlichten van de werknemers en de teamprestaties. Hierdoor kunnen werknemers zich gewaardeerd voelen. Dit zijn twee voorbeelden die bijdragen aan de tevredenheid van je werknemers. Deze tevredenheid verkleint de kans dat ze op zoek gaan naar een andere baan. Ook delen ze sneller content van het bedrijf op social media. Ze fungeren eigenlijk als ambassadeurs. Zij maken het bedrijf.

Een positief employer brand helpt jou om nieuw personeel te werven en huidig personeel te behouden.

Aan de slag!

Als je EVP staat, kan je beginnen met het maken van een plan. Het creëren van een (lange termijn) plan geeft houvast waardoor je jouw doelstellingen hoogstwaarschijnlijk eerder behaalt. Welke tools en kanalen zet je in, welk verhaal wil je vertellen en hoe ga je het visualiseren?

Ieder kanaal heeft zijn eigen doelgroep en doelstellingen. Het kiezen van de juiste kanalen in combinatie met de juiste content is erg belangrijk. TIP: doe een klein onderzoek. Je wil voorkomen dat de content niet matcht met het kanaal. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van jullie vrijdagmiddagborrels. Heel leuk voor Instagram, maar minder interessant voor LinkedIn. In de volgende blog ga ik hier dieper op in.

Dus...

Je employer brand is jouw werkgeversimago en speelt een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van personeel. Zorg ervoor dat je employer value proposition compleet is, enthousiasmeer (potentiële) werknemers en laat ze zien wat je in huis hebt. Wat voeg jij toe aan het leven van de (potentiële) werknemers en waarom moeten zij kiezen voor jou en niet voor de concurrent? Communiceer dit via de juiste kanalen en contentsvormen.

Wees uniek, creatief en geef een eerlijk beeld van jou als werkgever.

Wil je meer weten over het opbouwen van je employer brand? Houd onze blogs in de gaten voor concrete tips en voorbeelden of neem contact met ons op!

Heb je vragen?

Stel ze aan Romy, onze Contentmanager

Trek in meer blogs?