1. Voer een website-audit uit
Begin je SEO-traject met een analyse van je website om technische verbeteringen inzichtelijk te maken. Doe dit voordat je begint met het optimaliseren van je zoekmachine. Er zijn verschillende hulpmiddelen, zowel betaald als gratis, om je te helpen bij het uitvoeren van een website-analyse. Het wordt overigens ook wel een website-audit of SEO-audit genoemd.
2. Analyseer je huidige situatie
Gebruik de website-audit als onderdeel van je analyse van de huidige situatie. Zoek bijvoorbeeld via je Google Analytics-account uit hoeveel bezoekers je website krijgt en via welke bronnen zij komen. Om meer inzicht te krijgen in je organisch verkeer uit de Google-zoekmachine, gebruik je Google Search Console. Als deze tool nog niet ingesteld is, maak er dan een prioriteit van. Het is een geweldig hulpmiddel om uit te zoeken of er problemen zijn met je pagina's. Je kunt namelijk zien welke pagina's in de zoekmachines getoond worden, op welke trefwoorden je gevonden wordt en wat je gemiddelde positie in de zoekmachine is. Stel ook je Bing Webmaster Tools in. Bing importeert de informatie die al in Google Search Console is ingesteld. Makkelijk!
Kortom: data or it didn’t happen.
3. Prioriteer technische zaken
Op basis van de website-audit heb je een overzichtelijke lijst van verbeteringen die gemaakt kunnen worden. Maak deze actiegericht door de stappen op te schrijven die je moet nemen om deze verbeteringen uit te voeren en stel een prioriteitenlijst op. Bovenaan de prioriteitenlijst moeten ‘paginasnelheid’ en ‘optimalisatie voor mobiel’ staan. Paginasnelheid is een directe zoekmachine ranking factor en heeft veel invloed op de gebruikerservaring. Nu meer dan 50% van al het wereldwijde websiteverkeer van mobiele toestellen komt, is het bovendien belangrijk om je website mobielvriendelijk te maken. Je kunt een test doen met de tool Google's PageSpeed Insights en met je ontwikkelaar samenwerken om de laadtijden te optimaliseren.
4. Voer SEO-onderzoek uit
We hebben er allemaal weleens van gehoord: zoekwoorden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van SEO, vooral als ze goed ingezet worden. Doe geen aannames, maar doe onderzoek. Specifieker: voer zoekwoordenonderzoek uit. Hoe doe je dat?
Stel een lijst op
Begin met het maken van een lijst van zoekwoorden die voor jou belangrijk zijn, op welke woorden je gevonden zou willen worden en die relevant zijn voor je producten of diensten. Kijk ook naar je concurrenten; welke woorden gebruiken zij, en vraag je af of die ook voor jou relevant zijn. Voeg ook variaties van woorden aan je lijst toe om ze met elkaar te kunnen vergelijken.
Verdiep je in zoekgedrag
Stel vervolgens vast waar mensen vragen over hebben wanneer zij online iets opzoeken, door de resultaten van zoekmachines na te gaan: welke informatie wordt er gegeven, welke vragen worden er beantwoordt of welke problemen lossen worden opgelost? Dit is het moment waarop je meer begint te leren over de zoekintentie van de gebruiker. De kans is groot dat de resultaten in een lijst staan van meest populaire gebruikersintentie tot minst populaire.2
Gebruik een zoekwoordenzoekprogramma
Als je je lijst met zoekwoorden eenmaal opgesteld hebt, laat je ze door een zoekwoordenzoekprogramma lopen. Dit programma helpt je om je eigen suggesties verder uit te breiden en geeft onder andere weer wat de hoeveelheid zoekvolume per maand is, wat gerelateerde zoekwoorden zijn en hoe moeilijk het is om met dit zoekwoord te concurreren. Ook hiervan zijn zowel gratis als betaalde tools beschikbaar. Google heeft bijvoorbeeld een zoekwoordenplanner (in Google Ads), die gratis te gebruiken is.
Categoriseer en maak keuzes
Groepeer je zoekwoorden per onderwerp of categorie. Dat maakt het volgende onderdeel makkelijker: kernzoekwoorden kiezen. Gebruik zoekvolume en zoekwoordmoeilijkheid als leidraad. De moeilijkheidsgraad van zoekwoorden geeft weer hoe moeilijk het is om met dit zoekwoord te concurreren. Hoe hoger het getal, hoe moeilijker het is om te concurreren. Zoekvolume is niet alles. Overweeg ook enkele zoekwoorden met een lager zoekvolume te gebruiken, als ze relevant zijn voor je pagina. Vertrouw zowel op je gevoel als op de gegevens.
Maak nieuwe pagina’s aan
Het werkt het beste om een aparte pagina aan te maken voor elk onderwerp of elk zoekwoord waarop je gevonden wilt worden. Zo wordt het de meest relevante pagina voor dit onderwerp en vergroot je de kans om erop gevonden te worden. Vraag jezelf eerst af: heb ik al een pagina over dit onderwerp of een pagina die ik voor dit onderwerp zou kunnen gebruiken? Zo niet, voeg dan een nieuwe pagina toe.
5. Optimaliseer je content
Als je het kernzoekwoord hebt gevonden dat je op een bepaalde pagina wil gebruiken, neem het dan op in de volgende onderdelen:
- je belangrijkste kopregel
- de inhoud van je pagina
- de URL (indien relevant)
- de interne links en knoppen
- je afbeeldingsnamen en alt-tekst (dit is een alternatieve tekst als afbeeldingen niet in beeld verschijnen)
- de resultaten van de zoekmachine
Wat bedoelen we met de resultaten van de zoekmachine? Als je in Google een zoekopdracht invoert, zie je een URL, een titel en een beschrijving. Voor jouw website kun je zelf voor elke pagina de titel (title tag) en beschrijving (meta description) instellen. Gebruik het kernzoekwoord in de title tag en in de meta beschrijving. Vermeld ook je bedrijfsnaam en indien relevant de plaats waar je actief bent.
Verder: vragen werken inhoudelijk goed. Stel 'hoe te-' en 'wat-vragen’ als dat aansluit bij de inhoud op je pagina. Het is belangrijk om te onthouden dat je in de eerste plaats voor mensen schrijft en in de tweede plaats voor zoekmachines. Hoge kwaliteit content is cruciaal om bezoekers naar je website te brengen, dus schrijf altijd met de doelgroep in gedachten. Zorg er bovendien voor dat je title tags en meta descriptions relevant zijn voor de inhoud op je pagina en dat ze in dezelfde taal geschreven staan als de rest van je tekst. Om problemen met dubbele inhoud te voorkomen, moet elk stukje inhoud en elke pagina uniek zijn en dus ook een unieke title-tag en meta-beschrijving hebben.
Herhaling is belangrijk om aan te geven waar de pagina over gaat, maar overdrijf het niet. ‘Keyword stuffing’ (of wat voor manipulatie dan ook) kan leiden tot een afstraffing van Google en het kan je ranking negatief beïnvloeden. Probeer het systeem dus niet te manipuleren.
6. Bouw links en beoordelingen op
Bouw autoriteit en betrouwbaarheid op door linkbuilding. Dit ontstaat wanneer andere websites naar jouw website linken (zogenaamde backlinks). Vergroot je online aanwezigheid door meer autoritatieve backlinks naar je website te plaatsen. Dit zijn websites die betrouwbaar zijn en een hoge autoriteitsscore of domeinautoriteit hebben (vaak afgekort tot AS, DR of DA). Het schrijven en delen van blog- en nieuwsartikelen helpt bij linkbuilding omdat er dan meer mogelijkheden zijn om nieuwe, actuele en frisse content te delen.
Om je betrouwbaarheid op te bouwen, moet je een strategie voor recensies implementeren. Goede recensies hebben een positieve invloed op de zichtbaarheid en groei van je bedrijf. Ze beïnvloeden consumenten in hun beslissingsproces. Maak daarom vandaag nog een Google Mijn Bedrijfsprofiel aan om te zien hoe je bedrijfsprofiel op Google verschijnt en om gemakkelijk op recensies van klanten te kunnen reageren.
7. Vraag om hulp
Oké, technisch beginnen kan misschien intimiderend zijn, maar er staat altijd hulp klaar als het je te veel wordt. Bovendien zijn er ook handige hulpmiddelen om je te helpen. Als je bijvoorbeeld WordPress gebruikt, kun je eenvoudig een SEO-plug-in gebruiken. Elk websitesysteem (CMS) heeft zijn eigen SEO-mogelijkheden en -beperkingen. Lees je erover in en vraag bij twijfel om hulp. Nauw samenwerken met een developer, webmaster of SEO-expert kan eventuele SEO-hoofdpijn aanzienlijk verminderen.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media om meer te weten te komen over SEO en tips, trucs, nuttige marketingkennis en hulpmiddelen te ontvangen.